SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Regler och Etikett
All kampsport omfattas av mer än bara fysisk träning och mental inställning. Det finns en stor del som berör regler och respekt gentemot sin art, sina träningskompisar, sin dojo och sist men inte minst sin sensei.

Dojon är en helgad plats där vi tränar både fyskiskt och mentalt. Eleverna skall respektera dojon.

 • Eleverna skall komma i tid till träningen. - Tag av skorna innan du går in i dojon och ställ dem sedan snyggt i ordning.
 • Buga när du går in i dojon (mot dojons shomen).
 • Var alltid artig mot sensei och andra elever i dojon och omklädningsrummen.
 • Ha inga smycken eller hårspännen på dig under träningen.
 • Ta inte mat, tuggummi eller godis i dojon.
 • Gå på toaletten innan träningen börjar. Om du behöver gå under träningspasset måste du anmäla detta till sensei innan du lämnar salen.
 • Håll dina naglar på fingrar och tår kortklippta, för att undvika att skada andra elever när ni tränar tillsammans.
 • När sensei kallar till träning, Seiretsu, ställ er snyggt på linje, vända mot shomen.
 • Under träningen, lyssna noggrant och uppmärksamt på de instruktioner och råd som ges.
 • När sensei instruerar dig, lyssna uppmärksamt och glöm inte att visa att du har uppfattat och förstått instruktionerna.
 • När avslutningsövningarna är slut, ställ er på linje och sätt er i seiza-ställning.
 • Glöm inte att tacka den som gett dig ett råd om karate.
 • Om du blir skadad, träna inte förrän skadan är helt läkt. Studera träningen under denna tid genom att sitta bredvid och titta på.
 • När du lämnar dojon, glöm inte att buga i dörren (mot shomen).
Dojo-kun

De grundläggande reglerna "dojo-kun" skall följas och kunnas av varje medlem.

Reisetsu O Mamori
Följ reglerna

Shingi O Omanji
Eleven skall vara lojal gentemit sin instruktör

Jojitsu Ni Oberezu
Lärare och elever är inte jämlika

Shinkenmi Ni Tesseyo
Var seriös i ert utövande

Regler och etikett för anhöriga

En bestämd etikett är av största vikt för umgänget mellan människor. Vi visar att våra intentioner är goda och det skapas ett hälsosamt klimat mellan människor. Att respektera sina medmänniskor gör att alla trivs och känner ett värde.

I japansk kampkonst finns alltid en utvecklad mer eller mindre formell etikett. Genom att följa dessa regler behåller konsten sin ursprungliga inriktning där disciplin och ödmjukhet är hörnstenar.

Vi välkomnar anhöriga att vara närvarande på träningen. Er närvaro är viktig och betyder mycket för eleverna. Men närvaron ska inte begränsas till det fysiska. En fysisk närvaro utan mental närvaro kan få motsatt effekt. Barn och ungdomar som märker att  uppmärksamhet över deras prestationer uteblir blir besvikna och det går ut över glädjen att träna.

Dojon ska i grunden vara en digitalfri zon och inte en arbetsplats eller plats att surfa på nätet. Vi har full respekt för att tiden behöver nyttjas effektivt och att arbetet kan kräva uppoffringar men då hänvisar vi till omklädningsrummen som plats för dessa aktiviteter. I dojon tränar vi och fokuserar på lärande och att stödja våra anhöriga.  Att i undantagsfall skicka ett meddelande kan vara ok men inte ett systematiskt repetitivt nyttjande av denna lättnad av etiketten. Telefonen ska vara satt på ljudlöst och samtal förs utanför Dojon.

Förtäring sker endast på angivna tider under läger. I övrigt är all förtäring i Dojon ej tillåten

Det är med respekt för våra elever som dessa regler finns och det är genom att följa dem som vi ger dem de bästa förutsättningarna.

Tack för att ni följer dem

 

Styrelsen

 
Sensei Ray Young
Medlemsavgift? Klicka på bilden
Regler och Etikett
Våra sponsorer